Vinoly, Amsterdam Zuidas

A solid reception

Office

Vision

The Vinoly tower is one of the characteristic towers of the Amsterdam Zuidas skyline. The new lobby of the Vinoly tower – which houses the local headquarters of some major-league tenants, such as Google – is designed as an integral part of the existing architecture. The need for more stringent security requirements was taken as opportunity to create a “restrained, but sound” design.

Approach

The heightened security demands called for the reorganisation of the access facilities, along with additional security control. The reception desk is now in the form of an elongated bar, which morphs seamlessly from a waiting area/coffee bar to a three-workplace reception desk. Crafted from Belgium blue stone, the bar-desk blends perfectly with the floor, commanding an undeniable presence for itself. The blue stone is bush hammered to texturize it at the front and polished on top, bringing out the richness and sheer solidness of this material.

Client Deka Immobilien Gmbh

Programme Conversion of an office reception area to a lobby

Team Jon Eseverri
Rene Berbee
Volker Ulrich

Size 150m2

Year 2018 – 2019

Collaborators Cushman Wakefield
Harald Eis meubel & interieur

Status Built

Architect VURB Architects

Image credits VURB Architects
Luuk Kramer

Next project

Daalse Kwint, Utrecht

An office lobby with a Scandinavian twist

Office